Cijfermatig inzicht in transformatie naar woningen
Al decennia worden er in de steden en dorpen woningen gebouwd op bijvoorbeeld voormalige bedrijfslocaties. De laatste jaren is er extra aandacht gekomen voor dit proces van transformatie. Dit heeft te maken met een overschot aan kantoorlocaties en natuurlijk ook de vrijkomende winkelpanden van de laatste tijd. Tot voor kort was het erg lastig om cijfermatig inzicht te krijgen in hoeveel woningen nu op dergelijke transformatielocaties gebouwd worden. RIGO heeft de afgelopen maanden bekeken in hoeverre met behulp van databestanden een indruk te krijgen is van waar en hoe vaak transformaties naar wonen heeft plaatsgevonden. Daarnaast was er de behoefte om te bezien hoe het relatief hoge aantal “overige toevoegingen” verklaard kan worden dat het CBS afleid uit de BAG (Basisadministratie Adressen en Gebouwen).

Locaties waar woningen zijn toegevoegd naar voormalige functie


Methode:
Helaas niet met één druk op de knop, maar het maken van een bestand is aardig gelukt. De analyse is niet te maken door simpelweg twee versies van het BAG-bestand met elkaar te vergelijken. Dit komt onder meer omdat in de BAG gebouwen geen functieaanduiding hebben maar alleen de adressen binnen het (voormalige) gebouw. Bij transformatie veranderen adressen, krijgen gebouwen (gedeeltelijk) een andere functie etc etc. We hebben daarom een inschattingsmodel gemaakt en nu “gedraaid” en getest voor een klein gedeelte van Nederland, de Stadsregio Amsterdam.

Eerste resultaten:
De uitkomsten van het product zijn te zien op onderstaand kaartbeeld en grafiek. In de cijfers is ook de herstructurering van de bestaande woningvoorraad opgenomen. Te zien is dat in de Amsterdams regio de transformatie van kantoren en die van zorgwoningen relatief hoog is. Bij dit laatste gaat het veelal om het omzetten van wooneenheden naar individuele woningen (een administratieve verandering dus).

Aandeel woningen naar voormalige functie (regio Amsterdam)


Ook interesse?   Naast de ontwikkeling kost ons het maken van bestanden voor de rest van Nederland nog wat tijd. Dit komt omdat er bewerkingen moeten plaatsvinden op de BAG. Mocht u na lezing ook interesse hebben om bijvoorbeeld voor uw provincie of regio inzicht te krijgen in de transformaties naar wonen neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan afhankelijk van uw wensen een offerte op maat maken. Hans.van.der.reijden@rigo.nl 020-5221111